Tuesday, May 08, 2012

RIHLAH 4 : Day 1–> Al Ghat–Qassim

 

22 March 2012

Alhamdulillah, kami berpeluang untuk berihlah pada cuti sekolah kali ini.  Last2 minit, suami tak jadi travel masa cuti sekolah ni.  Apalagi….terus cepat2 buat resear ch untuk kami teroka bumi padang pasir ini.  Alhamdulillah juga, rihlah kami kali ini ditemani dr Latiff, kak yati, Fida dan anak2.  Pastinya lagi ramai lagi meriah.  Alhamdulillah, dengan adanye teman, perjalanan makin menyeronokkan. 

P1100545P1100555

berhenti di Al-Ghat..pekan kecil di daerah Riyadh

Cuaca kali ini tak berapa menyebelahi kami.  Ribut pasir nampaknya tak menunjukkan tanda2 untuk meninggalkan kami.  kami memutuskan untuk berhenti di Al Ghat, sebuah pekan kecil dalam Riyadh district untuk makan tengahari.  Seperti biasa kalau ade kakak seorang ni..terasa seperti seorang ibu menjaga anak2.  Hidangan menjadi serba lengkap.  Kak Yati membekalkan kami nasi tumis, ayam masak merah bersama daging goreng beserta karipap lagi.  Tengok2 Fida pula mengeluarkan rendang daging bersama lemang!  Wah..meriahnya menu.  Kami hanya membawa makaroni bakar beserta ayam goreng.  Biasanya kalau jalan jauh2 macam ni…kami berbekal ala2 simple aje.  Malas nak bawa banyak bekas.

P1100570

P1100571

berihlah pon masih dengan mengancam…nasi tumis, ayam masak merah, daging goreng, lemang dan rendang tok, kek pisang dan makaroni bakar…YUMMY!

Alhamdulillah, dengan rumput yang kehijauan, taman permainan yang tiada orang..suasana terasa amat tenang dan nyaman.  Walaupon angin kuat kadagkala membawa bersama pasir halus tetapi dengan adanya tempat rehat berbumbung, kami sedikit terlindung.  kalau boleh baring2 best ni!

Perjalanan kami terpaksa diteruskan walau anak2 masih belum puas bermain.  Maklumlah, duduk kat RIyadh ni..nikmat bagi budak2 bila dapat taman mainan.  Yang ada…not easily accessible, those accessible.. pastinya dipenuhi ramai orang2 Arab yang anak2 sudah pastinya tak mahu berebut dengan diorang.

P1100568

P1100569

P1100562P1100560P1100572

Wajah2 bahagia bila dapat taman mainan….

Ikutkan perancangan kami mahu terus ke Ha’il malam ini juga tetapi jam menunjukkan pukul 8 dan kami masih dalam Qassim Province.  Apabila kami berhenti di salah satu stesen minyak untuk solat, di lihat terdapat istirahah yang agak baru.  Fikir fikir balik..elok berehat sajalah di sini untuk malam ni.  Dr Latiff dan suami terus pergi mencari tuan punya bertanyakan bilik untuk kami sewa.  Biasanya bilik2 sebegini disewa ikut jam untuk pemandu2 berehat sebentar dengan selelsa sebelum meneruskan perjalanan.

Alhamdulillah, kami ditawarkan dengan harga SR120 semalaman untuk satu bilik dua katil.  Bilik pon..’not bad’.  Tilam tebal..kira ok la tu berbanding tempat miqat yang biasa kami sewa tu. 

P1100590

Alhamdulillah…rest and relax for the night…

Nampaknya selesai buat hari ini.  Makan pon sudah dengan ala kadar apa yang berbaki siang tadi.  Sekarang masa untuk tidur! 

Nantikan perjalanan hari esok pulak ya!

2 comments:

Abeg Oth said...

I like your blog.

Anonymous said...

[url=http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440768][img]http://emeds.biz/pics/spymobile.png[/img][/url]
free spy software for ipad http://spymobilehu6367.carbonmade.com/projects/4708469 spy mobile software in india free download [url=http://flavors.me/mobilespy_aromsocern1973] how do i spy on a cell phone[/url] spy vs spy movie dvd release top 5 cell phone spyware spying on your cell phone
mamoleptino321 http://archive.org/details/coogenbioti http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440648 http://spymobile81kc37.carbonmade.com/projects/4708508
can i read my text messages online tmobile http://archive.org/details/ditictudab hidden wireless spy camera uk [url=http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440830] how to find lost iphone 4 in india[/url] home surveillance systems smartphone bluetooth mobile cell phone spy software bundle best spy phone products
http://archive.org/details/pasandstines http://www.world66.com/member/spymobile_zst39alv/ http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440849
[url=http://www.blogger.com/comment.g?blogID=3123185949738163591&postID=3866572576023121612&page=1&token=1363059780855]how to spy on a mobile phone for free trial[/url]
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=3733089272375354077&postID=3460087510635992198&page=1&token=1363071617074 http://jyrwupdof.rkft.dsagbh.wrmsredl.qypvthu.loqu.forum.mythem.es/bmaz/ http://www.blogger.com/comment.g?blogID=2124712048971636125&postID=5853362235015528255&page=2&token=1363090719861 http://forum.xcosmo.ru/threads/phone-trace-free-software.13941/ http://quierosalvarmiplaneta.com/planeta/index.php/topic,143092.new.html#new
download spy phone for mobile http://spymobilerm29.carbonmade.com/projects/4708543 phone spy recorder [url=http://surveys.questionpro.com/a/TakeSurvey?id=3440671] mobile spy software 2.0.1.5[/url] wireless spy gsm sim phone device surveillance ear bug review cell phone monitoring software for android best spy programs for computers